‘Glas in Hrup’

DOWNLOAD

Predavanje je nastalo kot posledica delovanja in projektov skupine SoOgledi, ki je v letu 2007 izvedla projekt HRUP_012 MB, sinhronizirano zvočno intervencijo skozi radijske postaje. Skupina je nadaljujevala raziskovanje »hrupa« – tako s teoretsko obravnavo teme kot vzpodbujanjem in izvedbo umetniških projektov, ki bodo v določenem segmentu artikulirali »hrup« kot polucijski, ideološki in estetski dejavnik. Povabilo za predavanje Mladenu Dolarju in njegova izvedba predstavljata izhodiščno točko filozofsko teoretske obravnave glasu in hrupa.

Predavanje filozofa in psihoanalitika Mladena Dolarja je skušalo orisati fenomenologijo zvoka s poudarkom na razmerju med glasom in hrupom oz. odgovoriti na vprašanje, kako se človeški glas izdvaja iz širokega spektra zvočnosti in kakšne paradokse predstavlja. Ob tem se dotakne novih tehnologij reprodukcije zvoka in so kaj so le-te doprinesle v zvočni univerzum ter kako so ga spremenile. V drugem delu bo v središču znana knjiga Jacquesa Attalija, Hrup (slovenski prevod izšel pri založbi Maska Ljubljana). Predavanje je skušalo podati oris tega, kar Attali imenuje ‘politična ekonomija hrupa’ in kratek oris zgodovine hrupa ter zastavilo vprašanje uporabe hrupa v umetnostnih praksah in nasledke razumevanja hrupa za razumevanje sveta.  

Mladen Dolar (r. 1961 v Mariboru) je 1978 diplomiral iz filozofije in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1992 na isti ustanovi tudi doktoriral. Bil je na podiplomskem izpopolnjevanju v Parizu in Londonu. Od leta 1996 je izredni profesor za filozofijo in teoretsko psihoanalizo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je član uredniškega odbora revije Problemi in knjižne zbirke Analecta ter soustanovitelj Društva za teoretsko psihoanalizo in soustanovitelj Društva za kulturološke raziskave. Dolar sodi med največje slovenske filozofe in je eden izmed najpogosteje citiranih teoretikov s področja filozofije. Skupaj s Slavojem Žižkom in Alenko Zupančič je ustanovil Šolo za psihoanalizo v Ljubljani, katere glavni cilj je povezovanje Lacanove psihoanalize in filozofije nemškega idealizma. Dolar je vsestranski teoretik, ki ga mnogi poznajo kot filozofa, filmskega kritika, kulturnega teoretika in eksperta na področju psihoanalize. V zadnjem času se ukvarja predvsem z glasbeno teorijo (filozofija glasu).  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.